Emelies äppelpaj.
Jag och J lagar mkt mat och bakar en hel del. Därför har vi blivit lite av fibernördar, dvs försöker få allt vi gör så nyttigt och näringsrikt som möjligt. så att man inte pajar kroppen. Typ pannkakor, som vi äter hur ofta som helst, kan man ju inte ha sylt till och vitt mjöl. Därför kör vi stekta äpplen eller färsk frukt och massa fiberrika mjöltyper, typ Dinkel. Man håller sig faktiskt mycket mättare och håller magen i trim vilket faktiskt känns.
Så ikväll hade J köpt äpplen och smör till paj, vi ska se på The Simpsons movie. Så jag komponerade ihop ett eget litet recept till äppelpaj, och såhär ser det ut:
Emelies äppelpaj
- 4 äpplen
- 100gr smör (jobbar fortfarande för att få bort det)
- ½ dl havrekli
- ½ dl vetekross
- ½ dl dinkelmjöl
- 1dl + att strö över pajen råsocker (funkar även med fruktsocker eller honung)
- Lite hackade nötter
- Honung
- Kanel och vaniljvisp
1. Sätt ugnen på 200gr.
2. Smöret ska vara rumstempertur och i fast form. Häll det i bunke och häll över havrekli, vetekross, dinkelmjöl och socker. Knåda noga ihop till en klump.
3. Hacka äpplen och lägg de i pajform eller ugnsform. Skal på eller utan är smaksak. Strö över råsocker (ca en matsked) och en hel del kanel.
4. Smula pajen över äpplena och fördela jämnt. Avsluta genom att strö över lite hackade nötter och några tunna strängar honung.
5. Gräddas i ca. 20 min,servera varm med kall vaniljsås.
Mums :)